Personal tools

Cum sa introduc in program combinatorul Y ?

From HaskellWiki

(Difference between revisions)
Jump to: navigation, search
m
m
Line 1: Line 1:
  +
[[Category:Ro]]
  +
 
Raspuns: Scrieti pur si simplu ecuatia care descrie comportarea sa.
 
Raspuns: Scrieti pur si simplu ecuatia care descrie comportarea sa.
   
Line 46: Line 48:
 
----
 
----
 
'''Nu uitati''' ca i se mai spune ''operator de punct fix''. Si ca serveste la rezolvarea unor ecuatii functionale (acele ecuatii in care necunoscuta este o functie).
 
'''Nu uitati''' ca i se mai spune ''operator de punct fix''. Si ca serveste la rezolvarea unor ecuatii functionale (acele ecuatii in care necunoscuta este o functie).
  +
Nota: Datorita felului cum rezolva sistemul de inferente de tipuri ecuatiile privitoare la tipuri este posibil ca, depinzand de modul de utilizare al lui Y sa obtineti diferite semnaturi (scheme de tip) ale acestuia.
  +
----
  +
Pagina indexata la indexul [[Category:Ro]] [http://www.haskell.org/haskellwiki/Category:Ro Categories:Ro]
 
----
 
----
[http://www.haskell.org/haskellwiki/Ro/Haskell <= Inapoi la pagina principala Ro/Haskell ]
+
[http://www.haskell.org/haskellwiki/Ro/Haskell <= Inapoi la pagina principala Ro/Haskell. ]<br> <br>
  +
[http://www.haskell.org/haskellwiki/Intrebarile_incepatorului <'''-''' Inapoi la Intrebarile incepatorului Ro/Haskell. ]

Revision as of 21:52, 25 January 2008


Raspuns: Scrieti pur si simplu ecuatia care descrie comportarea sa.

y f = f (y f)

Apoi puteti folosi operatorul Y pentru a scrie solutiile unor ecuatii functionale, obtinute ca puncte fixe ale unei functionale.

De exemplu functia factorial verifica ecuatia:

fac = (\ n -> if (n==0) then 1 else n * fac (n-1))

Considerati-l pe al doilea fac drept prim parametru:

(\f n -> if (n==0) then 1 else n * f(n-1))

Si calculati punctul fix al acestei formule functionale cu ajutorul lui y.

y (\f n -> if (n==0) then 1 else n * f(n-1))

Si gata: Ati obtinut factorialul, functia solutie a ecuatiei anterioare:

fac = y (\f n -> if (n==0) then 1 else n * f (n-1))


Programul complet este:

y f = f (y f)
 
fac = y (\f n -> if (n==0) then 1 else n * f (n-1))

Iata un alt exemplu, obtinerea inmultirii mult din adunare.

-- Y combinator
 
y f = f (y f)
 
multfn = (\ f m n ->  if m==0 then 0 else n + f (m-1) n)
 
mult = y multfn

Exemplul este inspirat din cursul lui Mike Gordon, Introduction to Functional programming.


Nu uitati ca i se mai spune operator de punct fix. Si ca serveste la rezolvarea unor ecuatii functionale (acele ecuatii in care necunoscuta este o functie). Nota: Datorita felului cum rezolva sistemul de inferente de tipuri ecuatiile privitoare la tipuri este posibil ca, depinzand de modul de utilizare al lui Y sa obtineti diferite semnaturi (scheme de tip) ale acestuia.


Pagina indexata la indexul Categories:Ro


<= Inapoi la pagina principala Ro/Haskell.

<- Inapoi la Intrebarile incepatorului Ro/Haskell.