Difference between revisions of "Stiri Ro/Haskell-2009"

From HaskellWiki
Jump to navigation Jump to search
(HCAR anounced, a bit late)
(37 intermediate revisions by the same user not shown)
Line 1: Line 1:
  +
[[Category:Ro]]
  +
[[Image:Haskelllogo-small-flag-RO-8.jpg|center|Haskell - Un limbaj functional pur]]
  +
  +
<center>
  +
Haskell este limbajul functional succesor al LISP-ului, Scheme-ului si ML-ului !!!<br>
  +
Cel mai productiv limbaj functional ! Limbajul folosit de autorii limbajului Perl 6 si ales de echipa Linspire, utilizat la Inteligenta artificiala, prelucrari multimedia, Retele Petri, programare functionala in [[Robotica]], sinteza de circuite electronice, motoare de baze de date , cercetare , productie de software "type safe",productie de limbaje (DSL-uri, cum este Limbajul Pseudocod [[Rodin]] ), proiectare automata de scheme electronice, analize statistice si financiare (bancare)... <br> V-am starnit curiozitatea ? Cititi: [[Intrebarile incepatorului]]. Am adaugat raspunsuri noi (16 dec. 2007- 10 feb. 2008). Informatiile pentru studenti sunt la punctul 18, incepeti de acolo. [http://www.haskell.org/haskellwiki/De_ce_sa_alegem_o_tema_de_licenta_cu_Haskell_si_Limbaje_Formale Sau la pagina despre lucrari de licenta.] <br>
  +
  +
</center>
  +
  +
-----
  +
'''O stire care apartinea acestei rubrici dar nu a aparut la timp:'''
  +
Din considerente de drept la replica anuntam ca in decursul lunii decembrie 2009 s-a putut descarca de pe internet din serverele Universitatii Iasi o [[Image:Image.jpg]] prezentare PDF facuta sub numele profesorului Gh Grigoras prin care autorul acesteia arata in fata eventualilor privitori (probabil doar studentii domniei sale) ca foloseste la cursul de Tehnici de Compilare tinut in anul 2009 [http://epaperpress.com/lexandyacc/index.html lucrarea lui Tom Niemann], lucrare din care programe intregi apareau inca din 2007 in cursul (on-line) aflat sub semnatura aceluiasi prof. Gh Grigoras,atunci insa fara citarea sursei. Prezentarea contine adresa din site-ul epaperpress.com de la care se poate descarca lucrarea lui Tom Niemann. [[Image:Lfac9.pdf]].
  +
Documentul a fost pus in format .pdf pe 4.decembrie 2009.
  +
Cazul a fost prezentat in pagina: [[Anti plagiarism area]].
  +
  +
----
  +
'''21 dec 2009:''' Un rezumat al intregului an de activitate al comunitatii internationale se gaseste aici: http://haskellwebnews.wordpress.com/
  +
Carti, compilatoare, evenimente, biblioteci, totul.
  +
Semnalam printre altele o lansare de IDE in Haskell si The Haskell Platform.
  +
----
  +
http://raincat.bysusanlin.com/images/cat_umbrella.png
  +
'''20 dec 2009:''' Am pregatit o pagina de vacanta destinata a se numi [[Ro/Haskell/OpenGL]] dedicata constructiei aplicatiilor serioase si mai ales jocurilor in Haskell. Vizitat-o: gasiti un joc in Haskell pe nume [[RainCat]] oferit ca bonus si un plan de actiune. Recomandat si studentilor care se inscriu pentru o lucrare de licenta despre dezvoltarea jocurilor cu OpenGL.
  +
----
  +
'''17 dec 2009:''' Am reluat la cererea studentilor demersurile pentru a obtine de la Edusoft formatul electronic, daca nu al intregii carti folosite ca suport de curs, cel putin al capitolelor teoretice predate pina acum. Cu bucurie va anunt ca este posibil sa primim un asemenea cadou. Ca urmare, informatiile oferite in pauza cursului din 17 septembrie despre imposibilitatea obtinerii acestor materiale nu mai sunt valabile. Multumim domnului P.Bogdan pentru vestea primita telefonic.
  +
Nota: Sa stiti ca va mai dura etapa de corectura si revizuire a formatului electronic, nu-l difuzam imediat dupa primire.
  +
  +
  +
'''17 dec 2009:''' Cei mai buni studenti de la informatica si inginerie IT de la Univ. V.A.din Bacau au primit cadou de Craciun CD-uri Ubuntu Linux 9.10 Desktop trimise la Bacau de un membru al echipei Ubuntu Romania. Isi vor putea pregati lucrarile de laborator si proiectele folosind Hugs sau GHC sub Ubuntu Linux. Multumim domnului Alex.E. pentru sprijin si CD-uri. Ceilalti studenti pot descarca imaginea CD-ului de la [http://www.ubuntu.ro/ Ubuntu Romania http://www.ubuntu.ro/]
  +
----
  +
'''16 dec 2009:'''
  +
  +
[[O corectura minora in capitolul 6 din Practica interpretarii monadice]] puteti face de azi, ca pregatire a lectiei de maine. Click ca sa vedeti ce si cum.
  +
  +
----
  +
'''15 dec 2009:''' Pentru studentii care s-au transferat, cei de la continuare de studii, cei care si-au echivalat examenele si au trecut in anul al III-lea si toti cei interesati reamintim de unde pot descarca GHC si Haskell Platform (colectia cu mai multe biblioteci):
  +
  +
'''DOWNLOAD - Descarcati !'''
  +
  +
[http://haskell.org/ghc/dist/6.12.1/ghc-6.12.1-i386-windows.exe '''ghc-6.12'''.1-i386-windows http://haskell.org/ghc/dist/6.12.1/ghc-6.12.1-i386-windows.exe] pe care o gasiti si la pagina:
  +
  +
[http://haskell.org/ghc/download_ghc_6_12_1.html Pentru toate sistemele de operare,pe alese. http://haskell.org/ghc/download_ghc_6_12_1.html]
  +
  +
sau intreaga '''Haskell Platform''' de asta vara, bazata pe GHC 6.10.4
  +
  +
[http://hackage.haskell.org/platform/2009.2.0.2/HaskellPlatform-2009.2.0.2-setup.exe '''HaskellPlatform-2009.2.0.2''' http://hackage.haskell.org/platform/2009.2.0.2/HaskellPlatform-2009.2.0.2-setup.exe] pe care o gasiti si la pagina:
  +
  +
[http://hackage.haskell.org/platform/ HaskellPlatform-2009.2.0.2 - pagina proiectului. http://hackage.haskell.org/platform/]
  +
  +
----
  +
http://www2.mandriva.com/fr/community/images/tux.png
  +
'''5-6 dec 2009:''' Linux & Haskell ... si Vasile Alecsandri.
  +
La Univ. Vasile Alecsandri din Bacau are loc una dintre acele [[Intalniri ale Linux-istilor]] - prezenti si viitori - urmata de un [[Intensiv de Haskell]] dedicat recunoasterii si validarii datelor. 5 dec orele 14 in C7 - Linux (veniti cu DVD-uri blanc) si 6 dec 8-13 Intensiv de citire si validare a datelor dupa cartea [[Practica interpretarii monadice]] iar de la orele 14 vom relua programul dedicat Linux-ului pentru cei care nu pot veni de sambata. Purtati semnul pinguinului ! Fiti cool !
  +
  +
----
  +
http://static.opensuse.org/c/images/common/geeko.jpg
  +
'''12-14 nov 2009:'''
  +
Open Suse 11.2 a fost lansat ! Vi se ofera si pachetele pentru programare in Haskell: Hugs, Ghc, Happy ...
  +
http://software.opensuse.org/search
  +
* Cautati pachetele de mai sus la http://software.opensuse.org/search alegand Suse Factory
  +
* cautati biblioteca libreadline (mai exact libreadline.so.6 ) tot la http://software.opensuse.org/search dar alegand Suse 11.2
  +
Download ISO: http://software.opensuse.org/112/en
  +
Este disponibil si un Cd pentru utilizatorii altor limbi.
  +
----
  +
'''10 nov 2009:''' Call for submission. The Ro/Haskell Group (with a possible help from Matrix Rom Publishing House) is calling for papers submission for the first edition of '''"The Haskell Road Journal"'''. Topics: categories, monads, modular data structures in Haskell, modular monadic semantics, The Expression Problem, pearls like Functional Pearls, algebraic terms and terms processing, compilers assemblers and interpreters in Haskell, models for computations, monads as replacement for virtual machines, code generation, high order functions and combinators, automata, adaptive automata, adaptive device, searching and indexing algorithms, applied mathematics - in Haskell, collected papers concerning Haskell, combinators, Domain Small Languages, drivers in Haskell, file system's implementations in Haskell, Open Gl in Haskell, functional reactive programming, classic works concerning functional programming - "reloaded" in Haskell. Please send the manuscripts to: popavdan {at} yahoo com and danvpopa {at} ub ro.
  +
  +
The journal is named in honour of an well known title...you know it.
  +
----
  +
  +
'''10 nov 2009:''' Nu uitati ca exista o pagina numita [[Ce merita sa cititi]].
  +
Am pus si acolo un link la cartea [http://homepages.dcc.ufmg.br/~camarao/fp/haskell.pdf] si ar trebui sa adaug lista de capitole si pagini recomandate.
  +
  +
----
  +
'''6 nov 2009:''' Se apropie saptamana 7 - 14 noiembrie. Studentilor de la cursurile la care facem Haskell le recomandam sa se apuce de invatat pentru sesiunea de iarna. Ca acusi se face 21 noiembrie si nu mai au decat o luna pina la vacanta.
  +
Interesant: [http://pdfdatabase.com/download_file_i.php?file=14730255&desc=haskell+.pdf O carte de Haskell pot descarca de aici!]
  +
Sau direct de aici ! [http://homepages.dcc.ufmg.br/~camarao/fp/haskell.pdf]
  +
Pentru studenti. Or fi cumparat brazilienii drepturile de distributie electronica ??
  +
----
  +
  +
  +
'''12 oct 2009:''' Am inceput revizuirea traducerii cursului Profesorului M. Gordon. Primele doua pagini sunt [http://www.haskell.org/sitewiki/images/7/74/Capitolul_1_-_v0.2_Mike_Gordon_pg_1-2.pdf aici]. Vor urma si altele. Miine au loc la Univ. din Bacau primele ore de programare functionala din noul an universitar 2009-2010.
  +
  +
----
  +
'''10 oct 2009:''' Ne-a parvenit cu intarziere un document numit: „Adaptarea activă a educaţiei universitare la cerinţele pieţei muncii”,din Proiectul PHARE 2006/018-147.05.01-Quality Education for Labor Market.
  +
  +
[http://www.haskell.org/sitewiki/images/5/56/Standardele_20de_20continut_c_26ti.pdf PDF]-ul primit de noi este datat 16-17 iulie 2009 iar ca autor al formatului electronic figureaza domnul MVoicu.
  +
  +
De la pagina 120 (din 136) deducem urmatoarele: Comunitatea Internationala de Haskell si Comunitatea Romana de Haskell (necitata dar inclusa in site) ofera suport gratuit de facto pentru proiectul Proiectul PHARE 2006/018-147.05.01-Quality Education for Labor Market.
  +
  +
Titlul 1 din bibliografia citata nu contine elemente de Haskell 98, volumul fiind publicat in 1996.
  +
Despre titlul 2. nu stim inca nimic dar urmeaza sa includem referinta la carte pe site, ''daca'' ea contine capitole dedicate Haskell-ului.
  +
Titlul 3 este posibil sa nu contina nimic despre Haskell, primele manuale de Haskell cu existenta atestata si in limba Romana fiind publicate in 2006,2007.
  +
  +
"
  +
7. Bibliografie
  +
  +
1. I.A. Leţia, Programare funcţională, Ed. UTPres, UTCN, 1996.
  +
  +
2. I.A. Leţia, L.A. Negrescu, L. Negrescu, Programare funcţională, vol. I, Ed.
  +
Albastră, 2006.
  +
  +
3. I.A. Leţia, E.Şt. Chifu, C. Cenan, Programare funcţională. Îndrumător de laborator, Ed. Casa cărţii de ştiinţă, 1999.
  +
  +
4. Haskell - A Purely Functional Language, http://www.haskell.org/
  +
"
  +
  +
Nota: In acest moment nu stim daca numarul proiectului PHARE citat este autentic sau nu si nici carui proiect sau set de activitati i-a fost alocat acest numar.
  +
----
  +
  +
'''9 oct 2009''': Modificare de orar si o sala mai mare, in [[Cladirea noua a Universitatii din Bacau]] pentru cursurile de Limbaje Formale si Automate care au asociate ore de laborator in Haskell.
  +
  +
In atentia anului al II-a de la Facultatea de Informatica si anului al IV-lea de la Tehnologia Informatiei.
  +
  +
'''S-a comunicat faptul ca se va desfasura cursul de Limbaje Formale si Automate in sala DP18 de la parterul cladirii noi, in zilele de JOI intre orele 10-12. Grupele de la Fac. de Informatica vor face orele de laborator JOI de la 8-10 in corpul C.'''
  +
----
  +
'''Pe 24-25 oct 2009''': Veniti la un Intensiv de Limbaje Formale si Automate cu practica in Haskell. Corpul C de linga liceul Pedagogic, et. I . Va asteptam.
  +
----
  +
  +
'''8 0ct 2009''' In atentia studentilor '''anului al IV-a''' de la Facultatea de Inginerie (Software) adica a celor de la '''IT, de la Univ. din Bacau'''. Acei studenti care nu au putut veni la primul curs de '''Limbaje Formale si Automate''' - stiu, domnul D. de la orar afirma ca aveati la aceeasi ora curs cu Dl. Rector in alta cladire - pot recupera cursul '''sambata 24 oct 2009 de la ora 8:00''' venind in '''corpul C, et. I''', unde au ore de L.F.A. intensiv studentii de la IFR. Va asteptam pe coridorul din stanga in fata salilor '''C8-C9-C10''' pentru a alege o sala de dimensiune corespunzatoare cu numarul dumneavoastra.
  +
  +
----
  +
'''3 oct 2009: Am primit un mesaj semnal de la Domnul Profesor Mihai Jalobeanu''':
  +
  +
> From: Mihai Jalobeanu <jalobeanu@....com>
  +
  +
> To: "Dan Popa" <popavdan@yahoo.com>
  +
  +
> Date: Saturday, October 3, 2009, 10:10 AM
  +
  +
> In completare, La Fedora Core 12 s-a
  +
  +
> acceptat un modul, asa numitul Haskell-spin, cu:
  +
  +
> "This spin provides GHC, libraries, cabal-install,
  +
  +
> Hugs and other
  +
  +
> related tools. It could be used in Uni CS labs, etc and by
  +
  +
> people who
  +
  +
> want a portable Haskell development environment." E in
  +
  +
> sarcina lui Jens Petersen si la nivel de Live-DVD, contine:
  +
  +
> %include fedora-live-base.ks
  +
  +
>
  +
  +
> part / --size 6000
  +
  +
>
  +
  +
> %packages
  +
  +
> @gnome-desktop
  +
  +
>
  +
  +
> firefox
  +
  +
> xchat-gnome
  +
  +
> @haskell
  +
  +
> cpphs
  +
  +
> ghc-*-devel
  +
  +
> ghc-*-doc
  +
  +
> hugs98*
  +
  +
> @development-tools
  +
  +
> @fedora-packager
  +
  +
> devhelp
  +
  +
> emacs
  +
  +
> xmonad
  +
  +
> %end
  +
  +
> Detalii si argumente in favoarea introducerii Haskell
  +
  +
> in Fedora, la :
  +
  +
> [http://fedoraproject.org/wiki/Haskell_Spin http://fedoraproject.org/wiki/Haskell_Spin]
  +
  +
<br>
  +
  +
'''Stirea saptamanii: 14-20 sept 2009''': Cu ocazia inceputului de an scolar, dorim tuturor profesorilor sa le mearga totul din plin. Iar drept cadou va oferim, data fiind starea actuala a invatamantului, un album muzical care are pe coperta o monada - nici nu se putea altfel - lansat recent de membrii formatiei [http://www.jamendo.com/fr/download/album/30304/?output=contentonly Les Brigandins. Click pentru a merge pe pagina de download de pe Jamendo]. C-asa a fost sa fie ! Sa traiti bine cu totii !
  +
  +
----
  +
<br>
  +
  +
''Stiri afisate pe 31 august 2009'' <br>
  +
  +
Congres de Matematica si Informatica la Bacau, vedeti in rubrica despre congrese.
  +
  +
<br>
  +
  +
Descarcati setul "The Haskell Platform" disponibil pe [http://www.haskell.org/ pagina principala] in sectiunea Events.
  +
  +
<br>
  +
  +
'''IHG ''' S-a lansat Industrial Haskell Group [http://industry.haskell.org/ http://industry.haskell.org/] cu scopul de a sprijini aplicatiile industriale ale Haskell-ului.
  +
  +
<br>
  +
----
  +
'''Stirea zilei (29 iulie 2009)''': Datorita interesului crescut pentru cunoscuta [http://en.wikipedia.org/wiki/Expression_Problem "Expression Problem"] a lui P.Wadler care cere sa se extinda ortogonal un tip de date cu date si operatii, in conditii sigure, in mai 2009 aparuse o pagina [http://en.wikipedia.org/wiki/Expression_Problem "stub" in Wikipedia.] Am gasit timp sa prezentam <br> http://www.haskell.org/sitewiki/skins/common/images/icons/fileicon-pdf.png [http://www.haskell.org/sitewiki/images/c/c8/Expression_Problem_Solved.pdf <br> aici, in Wikipedia] solutia noastra care foloseste trei principii printre care si pseudoconstructorii peste valori monadice.
  +
O privire aruncata in arhivele noastre arata ca rezolvasem aceasta problema cu circa un an inainte - prin iulie 2008 si pe 31/07/2008 era deja postat [http://www.haskell.org/sitewiki/images/1/15/Paper-v5.sxw .sxw-ul oficial pe site. ] Vedeti si [[User:Ha$kell]]. Asteptam comentarii. Notati si faptul ca punctele numerotate 1-5 de pe pagina Wikipedia erau referinte anterioare si este posibil sa fie nerelevante.
  +
  +
'''Stirea zilei (28 iulie 2009)''': O echipa inimoasa de la ASE Buc. va lansa un E-zine numit [http://opensourcejournal.ro Open Source Journal] pe site-ul cu acelasi nume din domeniul ro. Primele articole au fost deja postate, incercand sa ne arate o imagine a miscarii Open Source pe care n-o cunosteam - Imaginea eficientei economice a acestui mod de a valorifica distribui si construi software-ul si nu numai atat. Salutam initiativa si le dorim numere din ce in ce mai bune. Dat fiind ca Haskell este un limbaj Open Source si codurile de pe Site-ul comunitatii Ro/Haskell au o licenta similara va invitam sa trimiteti articole descrieri si studii economice legate de proiectele dumneavoastra. Pentru alte [[Studii economice in Haskell]] vom face probabil o pagina speciala numita chiar: [[Studii economice in Haskell]] . Detalii la: [http://opensourcejournal.ro Open Source Journal] link-ul este extern . Speram ca sursele publicate in jurnal vor fi ... Open Source.
  +
  +
'''Stirea saptamanii (20-26 iulie 2009)''': Materialele similare celor prezentate la [[Anglo/Haskell99]] si la Sesiunea S.St.Mat.Ro. de Dan Popa despre realizarea limbajelor adaptabile, extensibile modular sunt in curs de tehnoredactare in limba romana pentru a deveni simultan:
  +
-baza unui capitol (al 9 lea) al tezei sale de doctorat
  +
-un capitol suplimentar on-line al cartii PIM - [[Practica Interpretarii Monadice]]
  +
-un capitol de studiat de catre pasionatii open Source care au cerut detalii tehnice despre proiectul [[Rodin]].
  +
Sunt interesante, zicem noi, si pentru matematicieni si specialisti in informatica teoretica deoarece cuprind noutati ca: [[Arbori modulari]] cu [[Pseudoconstructori peste valori monadice]] (eng. [[Pseudoconstructors over monadic values]]) si [[Semantici monadice modulare]] de un tip nou. Va fi oferit la '''Download''' in curand.
  +
  +
'''Stirea zilei (20 iulie 2009)''': Am adaugat explicatii in limba romana despre o rezolvare a cunoscutei [[Expression Problem]] realizata folosind o solutie originala; care include ceea ce am numit [[Pseudoconstructori peste valori monadice]] - ([[Pseudoconstructors over monadic values]]). Lucrarea lui Dan Popa in format .pdf este inclusa pe acea pagina. Sper sa facem in curand si o traducere.
  +
  +
'''Stirea zilei (2 iulie 2009):''' Draftul traducerii realizate de Stefania Ifrim si Hedviga Hurjui, anul III, Informatica este disponibil la download pe pagina de [[Programare functionala]]. Reproduc mesajul dumnealor, la randul meu cu intarziere:
  +
  +
''Domnule profesor, va trimitem traducerea capitolului intai din cartea lui Mike Gordon. [...]. Sper sa fie o traducere buna, care, oricum mai poate fi imbunatatita, daca este necesar (ma refer la termenii de specialitate).
  +
Toate cele bune, ''
  +
''Stefania Ifrim si Hedviga Hurjui, anul III, Informatica''
  +
  +
R: ''Ei bine, am mai avea nitel de lucru la ea, dar oricum este un inceput.''
  +
  +
'''Stirea zilei (1 iulie 2009):''' Pagina principala Ro/Haskell a fost accesata pentru a 20 000-a oara. Va multumim ca ne aveti in vedere si pe listele de Book Mark-uri.
  +
  +
<center> [[Image:BannerInfo.gif]] </center>
  +
  +
  +
'''17 iun 2009'''
  +
Utilizatorii Bacauani de Linux se intalnesc la Mandriva Linux Install Party, la Universitatea din Bacau, linga Liceul Pedagogic, sambata si duminica de la 10, in acest week-end.
  +
  +
[http://www.haskell.org/haskellwiki/Ro/Haskell/on/Mandriva Install Party Mandriva Linux la Bacau . ]
  +
 
'''31 mai 2009''' Este de catva timp publicat [http://haskell.org/communities HCAR-mai-2009] Nu pot sa nu remarc momentul - pentru noi neinspirat - cand apare, in presesiunea de vara - ceea ce ne lasa prea putin timp pentru redactat materiale.
 
'''31 mai 2009''' Este de catva timp publicat [http://haskell.org/communities HCAR-mai-2009] Nu pot sa nu remarc momentul - pentru noi neinspirat - cand apare, in presesiunea de vara - ceea ce ne lasa prea putin timp pentru redactat materiale.
   
Line 21: Line 263:
 
'''12. aprilie 2009''' <br>
 
'''12. aprilie 2009''' <br>
 
Am adaugat lista propunerilor de [[Teme de Licenta 2009-2010]] pentru studentii de la Sectia de Informatica a Universitatii din Bacau. Am intentia sa scriu o pagina [[De ce sa alegem o tema de licenta cu Haskell si Limbaje Formale]].
 
Am adaugat lista propunerilor de [[Teme de Licenta 2009-2010]] pentru studentii de la Sectia de Informatica a Universitatii din Bacau. Am intentia sa scriu o pagina [[De ce sa alegem o tema de licenta cu Haskell si Limbaje Formale]].
  +
  +
----
  +
Pagina indexata la indexul [[Category:Ro]] [http://www.haskell.org/haskellwiki/Category:Ro Categories:Ro]

Revision as of 21:31, 5 February 2010

Haskell - Un limbaj functional pur

Haskell este limbajul functional succesor al LISP-ului, Scheme-ului si ML-ului !!!
Cel mai productiv limbaj functional ! Limbajul folosit de autorii limbajului Perl 6 si ales de echipa Linspire, utilizat la Inteligenta artificiala, prelucrari multimedia, Retele Petri, programare functionala in Robotica, sinteza de circuite electronice, motoare de baze de date , cercetare , productie de software "type safe",productie de limbaje (DSL-uri, cum este Limbajul Pseudocod Rodin ), proiectare automata de scheme electronice, analize statistice si financiare (bancare)...
V-am starnit curiozitatea ? Cititi: Intrebarile incepatorului. Am adaugat raspunsuri noi (16 dec. 2007- 10 feb. 2008). Informatiile pentru studenti sunt la punctul 18, incepeti de acolo. Sau la pagina despre lucrari de licenta.


O stire care apartinea acestei rubrici dar nu a aparut la timp: Din considerente de drept la replica anuntam ca in decursul lunii decembrie 2009 s-a putut descarca de pe internet din serverele Universitatii Iasi o Image.jpg prezentare PDF facuta sub numele profesorului Gh Grigoras prin care autorul acesteia arata in fata eventualilor privitori (probabil doar studentii domniei sale) ca foloseste la cursul de Tehnici de Compilare tinut in anul 2009 lucrarea lui Tom Niemann, lucrare din care programe intregi apareau inca din 2007 in cursul (on-line) aflat sub semnatura aceluiasi prof. Gh Grigoras,atunci insa fara citarea sursei. Prezentarea contine adresa din site-ul epaperpress.com de la care se poate descarca lucrarea lui Tom Niemann. File:Lfac9.pdf. Documentul a fost pus in format .pdf pe 4.decembrie 2009. Cazul a fost prezentat in pagina: Anti plagiarism area.


21 dec 2009: Un rezumat al intregului an de activitate al comunitatii internationale se gaseste aici: http://haskellwebnews.wordpress.com/ Carti, compilatoare, evenimente, biblioteci, totul. Semnalam printre altele o lansare de IDE in Haskell si The Haskell Platform.


cat_umbrella.png 20 dec 2009: Am pregatit o pagina de vacanta destinata a se numi Ro/Haskell/OpenGL dedicata constructiei aplicatiilor serioase si mai ales jocurilor in Haskell. Vizitat-o: gasiti un joc in Haskell pe nume RainCat oferit ca bonus si un plan de actiune. Recomandat si studentilor care se inscriu pentru o lucrare de licenta despre dezvoltarea jocurilor cu OpenGL.


17 dec 2009: Am reluat la cererea studentilor demersurile pentru a obtine de la Edusoft formatul electronic, daca nu al intregii carti folosite ca suport de curs, cel putin al capitolelor teoretice predate pina acum. Cu bucurie va anunt ca este posibil sa primim un asemenea cadou. Ca urmare, informatiile oferite in pauza cursului din 17 septembrie despre imposibilitatea obtinerii acestor materiale nu mai sunt valabile. Multumim domnului P.Bogdan pentru vestea primita telefonic. Nota: Sa stiti ca va mai dura etapa de corectura si revizuire a formatului electronic, nu-l difuzam imediat dupa primire.


17 dec 2009: Cei mai buni studenti de la informatica si inginerie IT de la Univ. V.A.din Bacau au primit cadou de Craciun CD-uri Ubuntu Linux 9.10 Desktop trimise la Bacau de un membru al echipei Ubuntu Romania. Isi vor putea pregati lucrarile de laborator si proiectele folosind Hugs sau GHC sub Ubuntu Linux. Multumim domnului Alex.E. pentru sprijin si CD-uri. Ceilalti studenti pot descarca imaginea CD-ului de la Ubuntu Romania http://www.ubuntu.ro/


16 dec 2009:

O corectura minora in capitolul 6 din Practica interpretarii monadice puteti face de azi, ca pregatire a lectiei de maine. Click ca sa vedeti ce si cum.


15 dec 2009: Pentru studentii care s-au transferat, cei de la continuare de studii, cei care si-au echivalat examenele si au trecut in anul al III-lea si toti cei interesati reamintim de unde pot descarca GHC si Haskell Platform (colectia cu mai multe biblioteci):

DOWNLOAD - Descarcati !

ghc-6.12.1-i386-windows http://haskell.org/ghc/dist/6.12.1/ghc-6.12.1-i386-windows.exe pe care o gasiti si la pagina:

Pentru toate sistemele de operare,pe alese. http://haskell.org/ghc/download_ghc_6_12_1.html

sau intreaga Haskell Platform de asta vara, bazata pe GHC 6.10.4

HaskellPlatform-2009.2.0.2 http://hackage.haskell.org/platform/2009.2.0.2/HaskellPlatform-2009.2.0.2-setup.exe pe care o gasiti si la pagina:

HaskellPlatform-2009.2.0.2 - pagina proiectului. http://hackage.haskell.org/platform/


tux.png 5-6 dec 2009: Linux & Haskell ... si Vasile Alecsandri. La Univ. Vasile Alecsandri din Bacau are loc una dintre acele Intalniri ale Linux-istilor - prezenti si viitori - urmata de un Intensiv de Haskell dedicat recunoasterii si validarii datelor. 5 dec orele 14 in C7 - Linux (veniti cu DVD-uri blanc) si 6 dec 8-13 Intensiv de citire si validare a datelor dupa cartea Practica interpretarii monadice iar de la orele 14 vom relua programul dedicat Linux-ului pentru cei care nu pot veni de sambata. Purtati semnul pinguinului ! Fiti cool !


geeko.jpg 12-14 nov 2009: Open Suse 11.2 a fost lansat ! Vi se ofera si pachetele pentru programare in Haskell: Hugs, Ghc, Happy ... http://software.opensuse.org/search

Download ISO: http://software.opensuse.org/112/en Este disponibil si un Cd pentru utilizatorii altor limbi.


10 nov 2009: Call for submission. The Ro/Haskell Group (with a possible help from Matrix Rom Publishing House) is calling for papers submission for the first edition of "The Haskell Road Journal". Topics: categories, monads, modular data structures in Haskell, modular monadic semantics, The Expression Problem, pearls like Functional Pearls, algebraic terms and terms processing, compilers assemblers and interpreters in Haskell, models for computations, monads as replacement for virtual machines, code generation, high order functions and combinators, automata, adaptive automata, adaptive device, searching and indexing algorithms, applied mathematics - in Haskell, collected papers concerning Haskell, combinators, Domain Small Languages, drivers in Haskell, file system's implementations in Haskell, Open Gl in Haskell, functional reactive programming, classic works concerning functional programming - "reloaded" in Haskell. Please send the manuscripts to: popavdan {at} yahoo com and danvpopa {at} ub ro.

The journal is named in honour of an well known title...you know it.


10 nov 2009: Nu uitati ca exista o pagina numita Ce merita sa cititi. Am pus si acolo un link la cartea [1] si ar trebui sa adaug lista de capitole si pagini recomandate.


6 nov 2009: Se apropie saptamana 7 - 14 noiembrie. Studentilor de la cursurile la care facem Haskell le recomandam sa se apuce de invatat pentru sesiunea de iarna. Ca acusi se face 21 noiembrie si nu mai au decat o luna pina la vacanta. Interesant: O carte de Haskell pot descarca de aici! Sau direct de aici ! [2] Pentru studenti. Or fi cumparat brazilienii drepturile de distributie electronica ??



12 oct 2009: Am inceput revizuirea traducerii cursului Profesorului M. Gordon. Primele doua pagini sunt aici. Vor urma si altele. Miine au loc la Univ. din Bacau primele ore de programare functionala din noul an universitar 2009-2010.


10 oct 2009: Ne-a parvenit cu intarziere un document numit: „Adaptarea activă a educaţiei universitare la cerinţele pieţei muncii”,din Proiectul PHARE 2006/018-147.05.01-Quality Education for Labor Market.

PDF-ul primit de noi este datat 16-17 iulie 2009 iar ca autor al formatului electronic figureaza domnul MVoicu.

De la pagina 120 (din 136) deducem urmatoarele: Comunitatea Internationala de Haskell si Comunitatea Romana de Haskell (necitata dar inclusa in site) ofera suport gratuit de facto pentru proiectul Proiectul PHARE 2006/018-147.05.01-Quality Education for Labor Market.

Titlul 1 din bibliografia citata nu contine elemente de Haskell 98, volumul fiind publicat in 1996. Despre titlul 2. nu stim inca nimic dar urmeaza sa includem referinta la carte pe site, daca ea contine capitole dedicate Haskell-ului. Titlul 3 este posibil sa nu contina nimic despre Haskell, primele manuale de Haskell cu existenta atestata si in limba Romana fiind publicate in 2006,2007.

" 7. Bibliografie

1. I.A. Leţia, Programare funcţională, Ed. UTPres, UTCN, 1996.

2. I.A. Leţia, L.A. Negrescu, L. Negrescu, Programare funcţională, vol. I, Ed. Albastră, 2006.

3. I.A. Leţia, E.Şt. Chifu, C. Cenan, Programare funcţională. Îndrumător de laborator, Ed. Casa cărţii de ştiinţă, 1999.

4. Haskell - A Purely Functional Language, http://www.haskell.org/ "

Nota: In acest moment nu stim daca numarul proiectului PHARE citat este autentic sau nu si nici carui proiect sau set de activitati i-a fost alocat acest numar.


9 oct 2009: Modificare de orar si o sala mai mare, in Cladirea noua a Universitatii din Bacau pentru cursurile de Limbaje Formale si Automate care au asociate ore de laborator in Haskell.

In atentia anului al II-a de la Facultatea de Informatica si anului al IV-lea de la Tehnologia Informatiei.

S-a comunicat faptul ca se va desfasura cursul de Limbaje Formale si Automate in sala DP18 de la parterul cladirii noi, in zilele de JOI intre orele 10-12. Grupele de la Fac. de Informatica vor face orele de laborator JOI de la 8-10 in corpul C.


Pe 24-25 oct 2009: Veniti la un Intensiv de Limbaje Formale si Automate cu practica in Haskell. Corpul C de linga liceul Pedagogic, et. I . Va asteptam.


8 0ct 2009 In atentia studentilor anului al IV-a de la Facultatea de Inginerie (Software) adica a celor de la IT, de la Univ. din Bacau. Acei studenti care nu au putut veni la primul curs de Limbaje Formale si Automate - stiu, domnul D. de la orar afirma ca aveati la aceeasi ora curs cu Dl. Rector in alta cladire - pot recupera cursul sambata 24 oct 2009 de la ora 8:00 venind in corpul C, et. I, unde au ore de L.F.A. intensiv studentii de la IFR. Va asteptam pe coridorul din stanga in fata salilor C8-C9-C10 pentru a alege o sala de dimensiune corespunzatoare cu numarul dumneavoastra.


3 oct 2009: Am primit un mesaj semnal de la Domnul Profesor Mihai Jalobeanu:

> From: Mihai Jalobeanu <jalobeanu@....com>

> To: "Dan Popa" <popavdan@yahoo.com>

> Date: Saturday, October 3, 2009, 10:10 AM

> In completare, La Fedora Core 12 s-a

> acceptat un modul, asa numitul Haskell-spin, cu:

> "This spin provides GHC, libraries, cabal-install,

> Hugs and other

> related tools. It could be used in Uni CS labs, etc and by

> people who

> want a portable Haskell development environment." E in

> sarcina lui Jens Petersen si la nivel de Live-DVD, contine:

> %include fedora-live-base.ks

>

> part / --size 6000

>

> %packages

> @gnome-desktop

>

> firefox

> xchat-gnome

> @haskell

> cpphs

> ghc-*-devel

> ghc-*-doc

> hugs98*

> @development-tools

> @fedora-packager

> devhelp

> emacs

> xmonad

> %end

> Detalii si argumente in favoarea introducerii Haskell

> in Fedora, la :

> http://fedoraproject.org/wiki/Haskell_Spin


Stirea saptamanii: 14-20 sept 2009: Cu ocazia inceputului de an scolar, dorim tuturor profesorilor sa le mearga totul din plin. Iar drept cadou va oferim, data fiind starea actuala a invatamantului, un album muzical care are pe coperta o monada - nici nu se putea altfel - lansat recent de membrii formatiei Les Brigandins. Click pentru a merge pe pagina de download de pe Jamendo. C-asa a fost sa fie ! Sa traiti bine cu totii !



Stiri afisate pe 31 august 2009

Congres de Matematica si Informatica la Bacau, vedeti in rubrica despre congrese.


Descarcati setul "The Haskell Platform" disponibil pe pagina principala in sectiunea Events.


IHG S-a lansat Industrial Haskell Group http://industry.haskell.org/ cu scopul de a sprijini aplicatiile industriale ale Haskell-ului.



Stirea zilei (29 iulie 2009): Datorita interesului crescut pentru cunoscuta "Expression Problem" a lui P.Wadler care cere sa se extinda ortogonal un tip de date cu date si operatii, in conditii sigure, in mai 2009 aparuse o pagina "stub" in Wikipedia. Am gasit timp sa prezentam
fileicon-pdf.png
aici, in Wikipedia
solutia noastra care foloseste trei principii printre care si pseudoconstructorii peste valori monadice. O privire aruncata in arhivele noastre arata ca rezolvasem aceasta problema cu circa un an inainte - prin iulie 2008 si pe 31/07/2008 era deja postat .sxw-ul oficial pe site. Vedeti si User:Ha$kell. Asteptam comentarii. Notati si faptul ca punctele numerotate 1-5 de pe pagina Wikipedia erau referinte anterioare si este posibil sa fie nerelevante.

Stirea zilei (28 iulie 2009): O echipa inimoasa de la ASE Buc. va lansa un E-zine numit Open Source Journal pe site-ul cu acelasi nume din domeniul ro. Primele articole au fost deja postate, incercand sa ne arate o imagine a miscarii Open Source pe care n-o cunosteam - Imaginea eficientei economice a acestui mod de a valorifica distribui si construi software-ul si nu numai atat. Salutam initiativa si le dorim numere din ce in ce mai bune. Dat fiind ca Haskell este un limbaj Open Source si codurile de pe Site-ul comunitatii Ro/Haskell au o licenta similara va invitam sa trimiteti articole descrieri si studii economice legate de proiectele dumneavoastra. Pentru alte Studii economice in Haskell vom face probabil o pagina speciala numita chiar: Studii economice in Haskell . Detalii la: Open Source Journal link-ul este extern . Speram ca sursele publicate in jurnal vor fi ... Open Source.

Stirea saptamanii (20-26 iulie 2009): Materialele similare celor prezentate la Anglo/Haskell99 si la Sesiunea S.St.Mat.Ro. de Dan Popa despre realizarea limbajelor adaptabile, extensibile modular sunt in curs de tehnoredactare in limba romana pentru a deveni simultan: -baza unui capitol (al 9 lea) al tezei sale de doctorat -un capitol suplimentar on-line al cartii PIM - Practica Interpretarii Monadice -un capitol de studiat de catre pasionatii open Source care au cerut detalii tehnice despre proiectul Rodin. Sunt interesante, zicem noi, si pentru matematicieni si specialisti in informatica teoretica deoarece cuprind noutati ca: Arbori modulari cu Pseudoconstructori peste valori monadice (eng. Pseudoconstructors over monadic values) si Semantici monadice modulare de un tip nou. Va fi oferit la Download in curand.

Stirea zilei (20 iulie 2009): Am adaugat explicatii in limba romana despre o rezolvare a cunoscutei Expression Problem realizata folosind o solutie originala; care include ceea ce am numit Pseudoconstructori peste valori monadice - (Pseudoconstructors over monadic values). Lucrarea lui Dan Popa in format .pdf este inclusa pe acea pagina. Sper sa facem in curand si o traducere.

Stirea zilei (2 iulie 2009): Draftul traducerii realizate de Stefania Ifrim si Hedviga Hurjui, anul III, Informatica este disponibil la download pe pagina de Programare functionala. Reproduc mesajul dumnealor, la randul meu cu intarziere:

Domnule profesor, va trimitem traducerea capitolului intai din cartea lui Mike Gordon. [...]. Sper sa fie o traducere buna, care, oricum mai poate fi imbunatatita, daca este necesar (ma refer la termenii de specialitate). Toate cele bune, Stefania Ifrim si Hedviga Hurjui, anul III, Informatica

R: Ei bine, am mai avea nitel de lucru la ea, dar oricum este un inceput.

Stirea zilei (1 iulie 2009): Pagina principala Ro/Haskell a fost accesata pentru a 20 000-a oara. Va multumim ca ne aveti in vedere si pe listele de Book Mark-uri.

BannerInfo.gif


17 iun 2009 Utilizatorii Bacauani de Linux se intalnesc la Mandriva Linux Install Party, la Universitatea din Bacau, linga Liceul Pedagogic, sambata si duminica de la 10, in acest week-end.

Install Party Mandriva Linux la Bacau .

31 mai 2009 Este de catva timp publicat HCAR-mai-2009 Nu pot sa nu remarc momentul - pentru noi neinspirat - cand apare, in presesiunea de vara - ceea ce ne lasa prea putin timp pentru redactat materiale.

Stirea lunii mai: Incepem sa pregatim raportul stiintific (mai 2009) al comunitatii Ro/Haskell. Toti cei care lucreaza cu Haskell in Romania sau folosesc acest limbaj si utilizeaza acest site sunt asteptati cu scurte note pe e-mail despre proiectele la care folosesc Haskell. Publicare cu ecou international in HCAR - mai - 2009.

Voi incerca sa fac intai o pagina web cu stirile respective, Stiri Ro/HCAR-mai-2009. Adresa de mail unde le puteti trimite este cea a lui DanVPopa de pe serverele domeniul ub.ro(un) sau la popavdan pe serverele Yahoo din domeniul com(un). Dintr-o eroare adresa de pe Yahoo a aparut cu danvpopa ceea ce este, repetam, incorect. Rog retrimiteti mesajele despre activitatea comunitatii la adresa corecta.

Header2-RoH.gif


12 mai 2009
Ro/Haskell se inscrie intre organizatiile semnatare ale " Open Education Declaration". Clik pentru a vedea lista altor organizatii si persoane din Romania semnatare ale Open Education declaration. Traducerea declaratiei este aici.

29. aprilie 2009
Am adaugat lista ppt-urilor si pdf-urilor accesibile la MIT, din 2006, in sectiunea "Prezentari ppt in Engleza" pe pagina principala Ro/Haskell. Excelente ca materiale de curs sau slide-uri. Plus pdf-uri.

Continua strangerea relatarilor despre activitatea Ro/Haskell 2008 pentru HCAR-mai-2009.

12. aprilie 2009
Am adaugat lista propunerilor de Teme de Licenta 2009-2010 pentru studentii de la Sectia de Informatica a Universitatii din Bacau. Am intentia sa scriu o pagina De ce sa alegem o tema de licenta cu Haskell si Limbaje Formale.


Pagina indexata la indexul Categories:Ro